Értékeink és a környező táj szépségeiErtekeink_es_a_kornyezo_taj_szepsegei
Élőkép a Pilismeteor Állomásról

Galéria, értékeink és a táj szépségei

A Pilis és a Boldog Özséb kilátóA_Pilis_es_a_Boldog_Ozseb_kilato

A Pilis és a Boldog Özséb kilátó

A Pilis röghegység a Duna jobb partján,Budapest és Esztergom között. A Dunántúli-középhegység legkeletibb tagja. Természeti szépségei miatt sokan felkeresik. Fő csúcsa a Pilis (756 m). A Pilis hegységet a Két-bükkfa-nyereg és a Szentléleki-patak völgye választja el a Visegrádi-hegységtől, amelyet a köznyelvben – helytelenül – általában szintén a Pilis hegység részének tartanak, pedig geológiailag már az Északi-középhegységhez tartozik. A Pilis a siklóernyősök kedvelt repülőhelye. A hegytetőn található Boldog Özséb kilátón meteorológiai megfigyelő állomás működik.

A hegytető a kirándulók számára többféleképpen is megközelíthető: Dobogókő felől a Zsivány-sziklák érintésével, a Két-bükkfa-nyereg felől, valamint Pilisszentkereszt, Pilisszántó és Pilisszentlélek irányából. Legálisan azonban csak akkor vált megközelíthetővé, amikor 2014-ben kijelölték a pilisszántói szerpentin tetején a zöld jelzésből kiágazó zöld háromszög turistajelzést.A Pilismeteor oldala

A Pilis-medence állat- és növényvilágaA_Pilis-medence_allat-_es_novenyvilaga

A Pilis-medence állat- és növényvilága

"Pilis-hegység természeti értékei, látványos túraútjai a természetjárók paradicsoma, több jelzett turistaút kezdő és végpontja Dobogókő. Sziklái, barlangjai, változatos növény és állatvilága teszi vonzóvá a karsztos Pilis-hegységet. (turautak.com)"

A Pilis állatvilága uralkodóan középhegységi jellegű, de benne néhány magashegységi, illetve síkvidéki faj is előfordul. Főként az ízeltlábúak között található számos mediterrán, illetve pontusi faunaelem. A képet tovább gazdagítja egy-két bennszülöttt, csak a Kárpát-medencében előforduló állatfaj.

A Pilis ma is többségében erdővel borított hegyvidék. A leggyakoribbak az üde erdők: a magasabb tetőkön és az északias kitettségű oldalakon bükkösök és gyertyános-tölgyesek találhatók. A délies oldalakra fényben gazdag tölgyesek jellemzők: a lankás oldalakat cseres-kocsánytalan tölgyesek borítják, a meredekebb részek jellegzetes élőhelye a mészkedvelő tölgyes, míg a legmeredekebb, sziklás déli lejtőkön megjelennek a bokorerdők és a száraz gyepek.Janata Károly - Pilisinfo

A Sziklaszínház és más nevezetességekA_Sziklaszinhaz_es_mas_nevezetessegek

A Sziklaszínház és más nevezetességek

A Pilis hegy oldalában lévő volt kőbánya helyén, a görög színházakhoz hasonló környezetben egyedülálló környezetben áll a pilisszántói Szikla Színház. Pályázati úton támogatást kapott a falu, így született meg a Pilisszántói Szikla Színház. A hely adottságainak, valamint az ezzel rokon szellemiségű előadásoknak, koncerteknek gyorsan híre ment az egész országban, még határon túl is.

A Szikla Színház bejáratánál található a Pilis kapuja. Megközelíteni a hegy tövében található parkolóból illetve a közeli buszvégálommásról lehet.A Szikla Színház oldala

Pár száz méteres körzetben több nevezetességet találunk, többek között a Csillagösvényt, a Boldogasszony Kápolnát, a Pilis Keresztjét, a Pilis Lélekharangot, a Mészégetők kútját, de az Orosdy kastély, a Trézsi forrás, a Pilisszántói-kőfülke és a László kúpja sincs messze. A buszvégállomás közelében megcsodálhatjuk a régi római kori köveket.A "Pilisszántó Zarándokhely" oldala

Boldogasszony kápolnaBoldogasszony_kapolna

A Boldogasszony Kápolna

A Pilisszántó feletti Magas-hegyen álló Boldogasszony kápolna alapkőletétele 2006 júniusában volt. A Makovecz Imre és Őrfi József terve alapján készült kápolna, 2006. december 21-én lett a Boldogságos Szűz Máriának, a mi Boldogasszonyunknak szentelve. Az Árpád-kori fénytemplomokhoz hasonlóan - a kápolnát december 21-én, a legsötétebb éjszaka után a téli napforduló reggelén a Ziribár-nyeregben - mint egy anyaölben - újjászülető, teremtő Fény első sugara Napba öltözteti az oltár mögött ülő Boldogasszonyt.

"Mária országának kitüntetett hegyén, itt a Pálos rend szülőföldjén a hegy szerves részeként kinövő, a maradandóságot kifejező, természetes pilisi mészkőből falazott épület az egyetemes kereszténység új zarándokhelye, ahol hódolatát teheti minden jó szándékú ember, aki a mi Boldogasszonyunk ősi, titokzatos kultuszát tiszteli."

Szőnyi József - A Boldogasszony kápolna fővédnöke  Teljes cikk

Az Orosdy KastélyAz_Orosdy_Kastely

Az Orosdy Kastély

1895-ben, amikor Orosdy Fülöp nagykereskedő - Kossuth egykori titkárának fia -szülőhazájából, Törökországból végleg Magyarországra költözött, más nagypolgárokhoz hasonlóan birtokot akart vásárolni. Baross Károly pilisszántói birtokos ebben az évben tette közzé terveit egy kiadvány formájában, miszerint villatelepet létesítene a Pilis-hegy oldalán, Ilona-telep néven. Ez a terve végül nem valósult meg, mivel Orosdy Fülöp az egész birtoktestet megvásárolta. A hely szinte kínálkozott vadászkastély építésére. A terveket a hazai arisztokrácia által kedvelt és sokat foglalkoztatott, kiváló építész, Meinig Artúr készítette el 1899-ben, s az építkezést még abban az évben meg is kezdték. A hajdani épületegyüttes minden ízében praktikus, korszerű, mégis elegáns és monumentális hatású volt.

Az Orosdy kastélyról bővebben
Gyógyító CsillagGyogyito_Csillag

Csillaghegy - A Pilisszántói Gyógyító Csillag

"Pilisszántó határában található az a gyógyító hely, ahol 2008. 07. 12-13. -án az Égi Atya gyógyító csatornát nyitott meg mindazoknak, akik az Ő segítségével kívánják visszanyerni egészségüket. Csodálatos gyógyulások történtek és történnek azóta is azokkal, akik felkeresik ezt a helyet, vagy mentálisan használják a hegy gyógyító képét. Ha személyesen is szeretnéd felkeresni a „Csillaghegyet”, bármikor megteheted."

Hogyan találod meg? "Pilisszántó Piliskereszt felé vezető kijáratát elhagyva, ha balra nézel, meglátod a Sziklaszínházat, illetve a hegyen egy keresztet, jobbra pedig van egy út a Kőőrlő felé (ezt egy tábla is jelzi). Fordulj le jobbra és – a Kőőrlő mellett elhaladva – menj tovább a földúton, az elágazásoknál pedig mindig fölfelé és balra tarts. Ezt az útszakaszt autóval is megteheted, de gyalog sincs messze a Kőőrlőtől. Párszáz méter után a földút hirtelen balra kanyarodik emelkedő irányba, ez vezet a Csillaghegy szakrális terébe. Kérlek, hogy ez utóbbi szakaszt gyalog tedd meg, az emelkedő lábánál bőven jut hely a parkolásra."